Αρχική › Recipes › Η Στέβια στη Διατροφή

Η Στέβια στη Διατροφή


Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι γλυκαντικά που παράγονται με εκχύλιση των φύλλων του φυτού Stevia rebaudiana Bertoni, το οποίο κατάγεται από την Λατινική Αμερική. H ιδιαιτερότητα αυτού του φυτού που έχει προκαλέσει διατροφική επανάσταση συνίσταται στις γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν τα φύλλα του, μεταξύ των οποίων είναι η ρεμπαουδιοσίδη και η στεβιοσίδη, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν έως και 80 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη ενώ το τελικό προϊόν του (μετά την εκχύλιση) είναι 200-300 φορές πιο γλυκό. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά. Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη χάρη στην μεγάλη γλυκαντική της δύναμη, οπότε ουσιαστικά δεν προσθέτει θερμίδες στο σκεύασμα ή στο αφέψημα στο οποίο προστίθεται.

Όσον αφορά τις θερμίδες, ένα κουταλάκι ζάχαρη έχει γύρω στις 15-20 θερμίδες, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, ενώ η στέβια δεν περιέχει κανένα θερμιδογόνο φορτίο. Η χρήση της στέβια πλέον γίνεται σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, μεταξύ των οποίων είναι τα παγωτά, τα αναψυκτικά, τα επιδόρπια, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα επιτραπέζια γλυκαντικά.