Αρχική › Recipes › Λειτουργικά Ψωμιά & Ψωμιά με Αρχαϊκούς Σπόρους

Λειτουργικά Ψωμιά & Ψωμιά με Αρχαϊκούς Σπόρους


LEITOURGIKA-PsOMIA-PsOMIA-ME-ARXAIKOUS-SPOROUS-normal

Τελευταία παρουσιάζεται μεγάλη προσφορά στην αγορά προϊόντων με αρχαϊκούς σπόρους όπως το Dinkel και λειτουργικών-1 αρτοπαρασκευασμάτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη των καταναλωτών για προϊόντα που έχουν μείνει όσο το δυνατόν ανέγγιχτα από τη βελτιωτική προσπάθεια του ανθρώπου και από την άλλη, με ειδικά χαρακτηριστικά που βοηθούν σε κάποιο θέμα υγείας.
Ο ΑΡΤΟΣ Chia, με 3,4% σπόρους Chia (Salvia hispanica) συνδυάζει και τις δύο αυτές τάσεις. Οι σπόροι Chia (Salvia hispanica) κατάγονται από το Μεξικό. Στη γλώσσα των Μάγιας, Chia σήμαινε «δύναμη». Τους καλλιεργούσαν την προ-Κολομβιανή εποχή στην Κεντρική & Νότια Αμερική και για αιώνες ήταν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγιας. Τους χρησιμοποιούσαν επίσης για προσφορά στους θεούς και για φαρμακευτικά παρασκευάσματα. Οι σπόροι chia αποτελούν πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και εδωδίμων ινών και περιέχουν ικανές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου. Επίσης περιέχουν ποικιλία βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και φυσικών αντιοξειδωτικών.
Ο ΑΡΤΟΣ Chia με περίπου 3,4% σπόρους Chia (Salvia hispanica) αποτελεί πηγή Ω3 λιπαρών οξέων γιατί λόγω του συνδυασμού των συστατικών του περιέχει α -λινολενικό οξύ (ΑLA): 1,33 g / 100 g & 0,49 g/ 100 kcal. Το ALA συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων Χοληστερίνης στο αίμα. Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 2 g ΑLA, τα οποία αντιστοιχούν σε κατανάλωση 150 g ΑΡΤΟΥ Chia, στο πλαίσιο μιας ποικίλης & ισορροπημένης διατροφής που αποτελεί ένα μόνο μέρος τους υγιεινού τρόπου ζωής. Επίσης, ο ΑΡΤΟΣ Chia είναι πηγή πρωτεϊνών & εδώδιμων ινών ενώ παράλληλα προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό σπόρων και αλεύρων δημητριακών, προζυμιού σίκαλης & βύνης κριθαριού.

http://www.eufic.org/article/el/nutrition/functional-foods/expid/basics-functional-foods/