Μεγάλος αριθμός μελετών επάνω στη Διατροφή Χαμηλή σε Υδατάνθρακες, που έχουν δημοσιευθεί στα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, καταλήγει σε σημαντικά πλεονεκτήματα ενός τέτοιου τύπου διατροφής, έναντι της παραδοσιακής τακτικής περιορισμού του λίπους για την απώλεια βάρους.
Μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες:
Συναξιολογώντας τα παραπάνω δεδομένα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ήπιος περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων και κυρίως σακχάρων και η αντικατάσταση αυτών με υγιεινά λιπαρά, μπορεί να εξυπηρετήσει όσους έχουν ανάγκη να μειώσουν το βάρος τους. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστούν τα υδατανθρακούχα τρόφιμα από την καθημερινή διατροφή. Αντιθέτως, οδηγεί στην πιο σωστή επιλογή τροφίμων, όπως είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά και ζυμαρικά, το αναποφλοίωτο ρύζι και φυσικά το ολικής άλεσης ψωμί.
Επιπλέον η μερική αντικατάσταση των αλεύρων με σπόρους και προϊόντα τους, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα στο σύνολο των υδατανθράκων και στα απλά σάκχαρα, αυξάνοντας παράλληλα την περιεκτικότητα σε υγιεινά και απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου λιπαρά οξέα αλλά και σε πρωτεΐνη. Με τον τρόπο αυτό, ένα κλασσικό τρόφιμο όπως είναι το ψωμί, μετατρέπεται σε ένα λειτουργικό τρόφιμο που μπορεί, ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας του καταναλωτή και στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.
1. Samaha FF, et al. A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity (2003). New England Journal of Medicine
2. Shai I, et al (2008). Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. New England journal of Medicine
3. McClernon FJ, et al (2007). The effects of a low-carbohydrate ketogenic diet and a low-fat diet on mood, hunger and other self-reported symptoms. Obesity (Silver Spring)
4. Brinkworth GD, et al (2009). Long-term effects of a very-low carbohydrate weight loss diet compared with an isocaloric low-fat diet after 12 months. American Journal of Clinical Nutrition
5. Volek JS, et al (2009). Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids